Zdravi i sretni: 5 savjeta za dug život

Svakodnevno pronađite vremena za sebe. Na kratko se isključite iz vanjskog svijeta i uplovite u svijet mašte. Ugodite sebi. Čulu sluha je također potreban odmor, stoga barem pola sata na dan uživajte u tišini ili pokušajte osluhnuti prirodu i naravno slijedite 5 osnovnih savjeta za dug život:

1. Izbjegavajte vruće napitke

Ako pijete mlaki čaj ili jedete ohlađenu supu, rizik od nastanka raka jednjaka se smanjuje za nevjerojatnih 20%. Izrazito topli napici iritiraju jednjak, pa normalne stanice mogu mutirati u kancerogene.

2. Redovino koristite ruž za usne

Naučnici su dokazali kako se rak usana rjeđe pojavljuje kod žena nego kod muškaraca, jer one koriste ruž. Ultraljubičaste sunčeve zrake su glavni uzročnik nastanka ovog opasnog oboljenja, a ruž uspješno štiti usne od opasnih UV zraka, te čak upola smanjuje rizik od pojave ove vrste raka.

3. Konzumirajte puno voća i povrća

Posebna zaštitna svojstva ima zeleno i narančasto povrće, s obzirom da je bogato sastojcima koji napadaju humani virus papiloma koji je uzročnik nastanaka raka grlića materice. Pojava ovog oboljenja se čak upola smanjuje kod žena koje redovno konzumiraju povrće spomenute boje.  

4. Tjelovježba

odnosno bilo kakva fizička aktivnost upola umanjuje opasnost od nastanka raka debelog crijeva. Dakle trebalo bi se kretati najmanje pola sata dnevno. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da redovna tjelovježba čini čuda za zdravlje. Rak dojke, probavnog sistema, kao i rak bubrega u 1/3 slučajeva uzrokovan je viškom kilograma i neaktivnošću.

5. Konzumirajte ribu najmanje 3 puta sedmično

Na ovaj ćete način za čak 30 – 50% umanjiti opasnost od nastanka raka crijeva i dojki. Naučnici smatraju kako riblje ulje smanjuje nivo različitih kancerogenih tvari koje se nalaze u našem tijelu.

Također vam se može svidjeti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *