Posljedice nespavanja !

Postoji li išta bolje od spavanja do kasno ujutro vikendom? Volite se rastezati po krevetu i odmarati u kišnim popodnevima? U prosjeku se preporučuje spavanje od šest do osam sati dnevno jer se time zadovoljavaju sve potrebe organizma za energijom i odmorom. Spavanje je zdravo i omogućava nam da svježiji i produktivniji započnemo dan. Nedovoljna količina sna šteti organizmu i posljedice nespavanja mogu biti loše ukoliko ih se na vrijeme ne spriječi.

Dugoročna nespavanja mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje i onemogućuju suočavanje sa svakodnevnim životom. Ali, kako prepoznati spavate li dovoljno? Ljudima su potrebne različite količine sna kako bi odmorili organizam. Ukoliko se tokom dana brzo umorite i uvijek vam nedostaje energije, to znači da broj sati koji ste spavali noć prije nije dostatan. Djeci je u prosjeku potrebno više sna.

Najčešće posljedice nespavanja su stres, tjeskoba i anksioznost. Osobe koje iza sebe imaju veći broj nedovoljno prospavanih noći suočavaju se sa većom količinom stresa nego ostali. Stres je ujedno i posljedica i uzrok nespavanja jer osobe koje su neispavane zbog stresa brže gube žice i nerviraju se. Važno je, kao i kod svih problema, pronaći izvor. Kad otkrijete izvor stresa u vašem životu, riješite ga se i naspavajte se.

Nedovoljna količina sna uzrokuje manjak koncentracije, probleme s pamćenjem te opadanje produktivnosti. Ne želite se dovesti u situaciju kada ste na poslu i ne možete biti maksimalno produktivni zbog umora. Pod velikim umorom niste u stanju upravljati bilo kakvim vozilom. Može biti opasno po život ukoliko umorni sjedate za volan. Ukoliko osjetite umor, izbjegavajte duge vožnje.

Svakodnevne životne situacije, obitelj i posao mogu biti izvori stresa. Potrudite se ne zamarati sitnicama i u svakom aspektu u životu pronaći ono dobro i pozitivno. Ako vaša okolina vrši pritisak na vas, ne zaboravite svaki dan uzeti malo vremena za sebe i odmor, pročitajte dobru knjigu, pogledajte film. Kada se riješite nepotrebnog stresa i tjeskobe koje vam život nosi, dobro ćete se naspavati i osjećati preporođeno i kao novi.

Također vam se može svidjeti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *